Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola


A 19. század második felében alakultak meg az első vincellér képző iskolák. Erre az iskolatípusra Tokaj-Hegyalján is szükség volt. Tarcalon alakult meg az iskola jogelődje, amely 1949-ben Mezőgazdasági Gimnáziummá, majd Mezőgazdasági Technikummá alakult. 1953-ban Sátoraljaújhelyre került a képzés. A profil kibővült a szőlészet mellett gyümölcstermesztést és még más mezőgazdasági ágakat is oktattak. 1971-ben az iskola összevonásra került a II. Rákóczi Ferenc Élelmiszeripari Szakmunkásképző Iskolával. Ekkortól húsipari, sütőipari, tejtermék-, valamint sörgyártói képzés is folyt. Az iskola neve Mezőgazdasági Szakközép és Szakmunkásképző Iskola lett. 1976-ban indult  a Szakmunkások Szakközépiskolája felnőtt hallgatók számára. A következő években kezdődött a zöldségtermesztői és mezőgazdasági gépészképzés. A 125 éves évfordulóra (1872, Tarcal) az iskola felvette az aszúbor megalkotójának, Szepsi Laczkó Máténak a nevét. Az iskola profilja kollégiummal is kiegészült. A kollégium Mohácsy Mátyás Kossuth-díjas gyümölcskertész, egyetemi tanár nevét viseli. A mai iskolában sokféle szakmát sajátíthatnak el a növendékek. Többek között pék, cukrász, borász, dísznövénykertész szakmákat sajátíthatnak el. Technikusi képzés között szerepel az élelmiszeranalitikus, környezetvédelmi és mezőgazdasági gépész oktatás.